2014-02-15

Az 1995.év HUNAGI eseménytörténete - GIS Events of 1995

E bejegyzés tartalma:

1995 eseménybeszámolója (magyar nyelven)
A 3. HUNAGI Közgyűlés jegyzőkönyve
1995 képes eseménybeszámolója (angol nyelven)
Egyéb dokumentumok, hozzájárulások

A HUNAGI hírei – 1995

 

A CERCO erősíti kapcsolatait az Európa Unióval

A CERCO spanyol elnöke, T. S. Beltrán a szervezet reformja keretében az egyik fő irányt az Európai Bizottsággal való kapcsolatok szilárdítására helyezi. E célból Feladatcsoport létrehozását határozta el a tanácsadó testületi ülés, melyhez - önkéntességi alapon - a következő országok csatlakoztak: Spanyolország, Franciaország, Finnország, Németország, az Egyesült Királyság és Magyarország.
Elhangzott az a magyar javaslat, hogy a munkacsoport a Task Force GI2000 nevet vegye fel. A GI2000 nem más mint a Bangemann jelentés keretéhez illeszkedően megfogalmazott térinformatikai koncepcióvázlat, melyet 1995 elején a DG XIII munkatársai készítettek. A dokumentumot Bottka S.(OMFB), Detrekői Á.(MTA/HUNGIS) és Havass M. (HUNAGI) rövid úton megkapták, de az a HUNAGI alapító tagjai számára is hozzáférhető.

A CERCO közösség Budapestre jön

Dr. Fenyő György, az FM Földügyi és Térképészeti főosztálya vezetője megerősítette a CERCO madridi tanácsadói ülésén, hogy Budapest készen áll a CERCO 1995. évi közgyűlésének megrendezésére. Az eseményre 35 európai országból várhatók delegációk de a hagyományokhoz híven most is kap meghívást néhány nemzetközi szakmai szervezet. A rendezvény programját a CERCO titkárság állítja össze, a környezetet viszont a honi szervezet kell biztosítsa. A szeptember 25-29 közötti budapesti rendezvény programjában várhatóan egri és szolnoki szakmai kirándulás is szerepel. Ez utóbbi keretében a résztvevők bekapcsolódhatnak a IV. Országos Térinformatikai Konferencia munkájába és megtekinthetik a szakkiállítást is.

Az Európa Unió és a tagországok nemzeti térképészeti szolgálatai találkozója

1995. április 4-én Luxemburgban rendezik meg az Európa Unió és a tagországok nemzeti térképészeti szolgálatai második találkozóját. Mint ismeretes, az Európai Bizottságot az EUROSTAT részéről Roger Cubitt, a szolgálatok CERCO által felhatalmazott képviseletét Dr.Francois Salgé, a MEGRIN projekt menedzsere látja el. A Bizottság részéről március közepén hivatalosan is megerősítették, hogy az értekezleten a HUNAGI főtitkára ismét jelen lehet és a dokumentumokat megkaphatja. A tárgyalások homlokterében várhatóan a MEGRIN tagországok (köztük Magyarország) által közösen fejlesztett termékek ismertetése és a Bizottság csócsszervei igényeinek jobb megismerése állnak majd. A kérdéskör kihatásai az OMFB által finanszírozott K+F programok és mindenekelött a Nemzeti Térinformatikai Projekt folytatása során meghatározók lehetnek, de a magánszféra érdeklődésére is számot tarthatnak.

Halasztott döntés az 1997. évi JEC konferencia színhelyéről

Az 1997. évi harmadik európai összevont térinformatikai konferencia és szakkiállítás (JEC) helyszínéről nem március végén Hágában, hanem várhatóan 1995. május 12-én döntenek. Erről értesítette Ottens professzor, a nemzetközi konferenciatanács elnöke a HUNAGI főtitkárát. A lehetséges helyszínek között Budapest mellett Bécs és Varsó is szerepel.

Az EUROGI és a CERCO képviseleti szintje a GIS/LIS '95 konferencián

A GIS/LIS '95 budapesti rendezvényén a nyomtatott programtól eltérően mind az EUROGI mind a CERCO szervezeteket a megnyitó ünnepségen a főtitkárok (Ch. Chenez és J. Mousset) képviselik majd.

CESD statisztikai, térinformatikai és távérzékelési fogadókészség-felmérés a KKE országokban

A CESD Communitaire (Luxemburg) szervezet az Európai Bizottség megbízásából felmérést végez Kelet- és Közép-Európa országaiban a térinformatika és távérzékelés területén az állami szektorban továbbképzés iránt érdeklődőkről.
További felvilágosítás kérhető: fax: 131-4130.

Európai műholdas helymeghatározó rendszer

Az EU hivatalos közlönyében (No. 379, 1994 december 31) az európai műholdas helymeghatározó rendszerrel (GNSS) kapcsolatos magasszintű állásfoglalás jelent meg.
Érdeklődni lehet: Cordis Focus Help Desk: +352 4301 32084.

Európa országainak térinformatikai adatleíró katalógusa

Több mint 130 adatterméket tartalmaz az az adatbázis, mely Európa országainak térinformatikai adatleíró katalógusát teszi hozzáférhetővé.
A gép Internet címe (telnet): v4.ifag.de. A login és a jelszó egyaránt MEGRIN.
Bővebb információ: fax: +33 1 43 98 84 43.

Európai agglomerációk lehatárolása távérzékeléssel

Az EUROSTAT kiadta az "Európai agglomerációk lehatárolása távérzékeléssel" c. projekt végbeszámolóját.
A kiadvány az érdeklődök számára az FM Földügyi és Térképészeti Főosztályán betekintésre hozzáférhető.

Polgári térképészeti szervezet Görögországban

Megalakult Görögországban a polgári térképészeti szervezet. A szervezeti felépítésről, feladatairól Badekas elnök számolt be a CERCO február 16-17-i ülésén. A nagyméretarányú digitális térképek és az ingatlannyilvántartás egyidejű szmítógépesítésére 1 milliárd dolláros projektet indítanak 15 éves futamidővel. Ebből 220 millió dollárt az EU alapokból várnak 1995-1999 között.

Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet eredményei és 1995. évi tervei

1993. novemberi megalakulása óta ez év március 27-én tartotta harmadik közgyűlését az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (Eurogi). A hágai közgyűlés - egyéb fontos magyar vonatkozása mellett - értékelte az elmúlt másfél év eredményeit és meghatározta 1995. évi kitűzött feladatokat. A jelen és következő számban erről adunk áttekintést.

Az Eurogi 1994. évi eredményei

Jogi megalakulás

A szervezet a holland jog szerint, 1994. május 20-án alapítványként lett bejegyezve Rotterdamban.
Alapszabályát a második közgyűlés 1994. május 19-20-i ülésén hagyta jóvá. A szervezet elnöke 1993. november 26. óta az északír térképészeti szolgálat vezetője Michael Brand. Ugyanakkor alakult meg a végrehajtó bizottság a következő tagokkal:
B. A Burrough (EGIS), F. Sundberg (ULI), A. F. P. de Talens (AM/FM Italy), G. Saio (GISIG), K. Barwinski (DDGI), J. Lummaux (AFIGEO), G. Liesenfelt (AM/FM Europe), B. Kok (RAVI). A főtitkár 1994. szeptember 19. óta C. J. A. Chenez. A szervezetnek 1994-ben 18 tagja volt (ebből 13 nemzeti interdiszciplináris társulás és 5 európai térinformatikai szervezet).

Politikai lépések

Mindenekelőtt kapcsolatba léptek az Európai Bizottság legmagasabb szintű vezetőivel, köztük B. Bosson francia, G. Rexrodt német, B. Fontelles spanyol miniszterekkel továbbá J. Delors akkori EB elnökkel, M. Bangeman, E. Heerma és R. I. de Bruine vezető bizottsági tisztségviselőkkel. Rámutattak:, hogy a szakmai körök nevében kötelességük kihangsúlyozni a térinformatikával kapcsolatosan egy európai politika kialakításának szükségességét, melyben az Eurogi központi szerepet játszhat. Jacques Delors válaszában egyetértett a felvetéssel és munkaterv kialakítását helyezte kilátásba. Ezzel egyidőben egy sor EU és EFTA tagországban jött létre társulások társulása a szakterületen, míg világméretekben az Eurogi a nemzeti térbeli adat infrastruktúra (NSDI) kialakításával és megvalósításával foglalkozó amerikai műhelyek felkeresését is előkészítette. (Az 1995. januárjában megvalósult tanulmányút eredményeit összefoglaló értékelést a Hunagi második közgyűlésén "Eurogi kiküldetés az Egyesült Államok Szövetségi Földrajzi Adatok Bizottságához" címmel az alapító tagok már kézhez kaphatták.) Brand, Kok, Schuller, Lummaux és Chenez közben hozzákezdtek egy európai térinformatikai stratégiai tanulmány kidolgozásához.

Szakmai lépések

Az 1994-95. évi munkatervet a végrehajtó bizottság 1994. augusztusában véglegesítette. A projektek indítását a kezdeti pénzügyi és emberi erőforráshiány késleltette. Elsőnek a holland Nexpri cég vállalta az európai kutatási projektekre, oktatási programokra valamint továbbképző tanfolyamokra vonatkozó adatbázis létrehozását, Burrough irányításával.
A finn Rainio (ProGIS) lett kijelölt felelőse a földrajzi információk leíró adatbázisának azzal, hogy lépjen együttműködésbe a Cerco Megrin csoportjával. A francia Afigeo szervezet vállalta egy nemzeti térinformatikai eseménykövető és projektmegfigyelő adatbázis létrehozását, míg az európai és nemzeti szervezetek hírleveleit, kiadványait és az azokra vonatkozó információk adatbázisát az Eurogi titkárság tervezte megkezdeni. Ugyanitt állították fel mintegy 100 szakértőre vonatkozó, a levelezések alapjául is szolgáló katalógust, valamint a tagszervezetekre és azok tagjaira vonatkozó adatbázist. 25000 ECU-s támogatást szereztek az Európai Bizottságtól, hogy elősegíthessék a JEC-GI konferenciákon a közép- és keleteurópai szakértők aktív részvételét.
A szerzői jogi kérdések európai helyzetének áttekintését öt kiválasztott országban kezdte meg Kok vezetésével a holland RAVI projekt csapata. Felvették a kapcsolatot az EB XIII.főigazgatósága jogi tanácsadó testületével (LAB). A szabványok területén a belgiumi Genvalban rendezett Információ- és Kommunikációtechnológia (ICT) szabványpolitikai munkaműhelyén egyértelművé vált, hogy a szabványok hiánya jelentősen fékezi a terület fejlődését. A térinformatika területén a CEN és ISO párhuzamos munkavégzését valamint a CEN 287 és 278 műszaki bizottságainak kapcsolatát tartották aggályosnak. A területen tapasztalt jelenségek és kezdeményezések áttekintésére szervezett az Eurogi találkozót Párizsban "Geo-adatok Európa számára - a térinformatikai harmonizáció kérdései" címmel, melyen térségünket a Geometria Térinformatikai Rendszerház egy munkatársa képviselte.
A fogadókészség erősítés és szakmai megismertetés céljából sajtóközleményeket adtak ki és információs csomagot készítettek. Az Európai Bizottság térítésmentesen tervezte meg és adta ki az Eurogi ismertető leírását.

A külkapcsolatok terén az Eurogi a következő rendezvényeken képviseltette magát:

Térinformatika és a Mediterrán térség (Ifremer szervezésben) október, Franciaország,

A multimédia és térinformatika szerzői jogi szempontjai (EC/LAB), október, Portugália,

ICT szabványosítási munkaműhely, november, Belgium, Cerco, AM/FM és UDMS találkozók.

Az Eurogi elmúlt évi tapasztalatai a következőkben foglalhatók össze:

13 EU, 1 EFTA és 1 KKE országban jöttek létre térinformatikai ernyőszervezetek,

létrejött az európai térinformatikai közösség intézményhálózata,

megnőtt a belső és nemzetközi információcsere,

közös EGIS, UDMS és AM/FM konferenciát határoztak el (az első ilyen rendezvény értékelését 1995. május 12-én végzik el),

szorosabb lett kapcsolatuk az Európai Bizottsággal,

egyre több politikus ismeri fel a térinformatika lehetőségeit,

munkatervük alapján az európai térinformatikai infrastruktúra alapvető elemei jöhetnek létre.

Megállapítható azonban, hogy a tagszervezeteknek és az Euroginak szorosan együtt kell működni annak érdekében, hogy a kormányzati és a magánszféra kapcsolaterősítése hatékonyan megvalósuljon. A fejlődés egyik legnagyobb gátja még ma is a térinformatikai piac szereplői közötti megfelelő kommunikáció hiánya. Ahogy a hágai JEC-GI konferencia megnyitó előadásában de Bruine hangsúlyozta: az eredményes fejlődés három nélkülözhetetlen eleme a koordináció, fejlődés három nélkülözhetetlen elemekooperáció és információ. Felhívás külföldi szakfolyóiratokban való közlésre

A Hunagi elősegíti hazai térinformatikai fejlesztések eredményeit bemutató eredeti közlemények elhelyezését nemzetközi szakfolyóiratba.

 Mint ismeretes, a Hunagi egyik tisztségviselője két magazinnak is szerkesztőbizottsági tagja illetve szerkesztőségi tanácsadója. A Wichmann-kiadó GIS szakfolyóiratába (Karlsruhe, Németország) jelenleg elsősorban sikeres közüzemi és önkormányzati alkalmazásokat bemutató angol vagy németnyelvű tanulmányok leközlésére van lehetőség, míg a GIM folyóiratban (Lemmen, Hollandia) mindenekelőtt LIS témakörben van mód angol nyelvű cikkek elhelyezésére. Mindkét folyóirat közöl aktuális, figyelemfelhívó híreket új termékek, szolgáltatások, valamint események, szervezetek és projektek bemutatása céljából. A közlemények összefoglalóját az első szerző adataival a Hunagi címére (c/o FM FTF 1860 Budapest 55. Pf.1. Tel/fax: 131 4130) kérjük eljuttatni. A kéziratleadásra vonatkozó szerkesztőségi előírások a Hunaginál betekintésre hozzáférhetők

Kiadványok az "információs társadalomról"

Az Információs Társadalom programiroda (ISPO, Brüsszel) video anyagokat küldött a Hunagi részére ismeretterjesztés és fogadókészség erősítés céljából. Az "Információs autópálya - út Európa felé" valamint "A globális információs társadalom" című anyagok oktatási intézmények és rendezvények számára kikölcsönözhetők.

G-7 értekezlet az informatikáról

1995. február 25-26-án első ízben Brüsszelben rendezték meg a világ hét legfejlettebb ipari országának miniszteri szintű értekezletét az informatika, távközlés és a kapcsolatos számítástechnika nemzetközi fejlesztéséről, összehangolásáról, feltételrendszeréről és kihatásairól. Az értekezlet 11 témakört talált különösen érdemesnek nemzetkozi együttmúködésben, kisérleti projektek keretében való kimunkálására.
Az értekezlet eredményeiről a következő számon tájékozódhat: EC DGXIII D-2: fax: 352 4301 32084

A második JEC-CGI konferencia helyszíne és időpontja

Barcelonában, 1996. március 24-29. között "A kutatástól az alkalmazásig együttműködésen keresztül" mottóval rendezik meg a második egyesített európai térinformatikai konferenciát és kiállítást. Előadás- és poszterjavaslatok beküldési véghatárideje 1995. október 2.
(Űrlapok a következő címen igényelhetők: JEC-GI Secretariat, AKM Congress Service, Clarastrasse 57, CH-4005 Basel.)

A következő évtized műholdas adatnyerő rendszerei

A műholdas felszínmegfigyelésből származó információk szárazföldi alkalmazásanak következő évtizedével foglalkozik az Amerikai Fotogrammetriai és Távérzékelési Társaság (ASPRS) 1995. szeptember 25-28. között rendezendő konferenciája Washington egyik külvárosában, a Virginia állambeli Viennában. A szervezésben az amerikai űrhajózási hivatal (NASA), a földtani szolgálat (USGS) valamint az amerikai oceanográfiai és légköri hivatal (NOAA) is részt vállal. A térinformatikai hardver-szoftver eszköztár fejlődése révén a következő öt évben a távérzékelési adatok fogadásával, feldolgozásával, elemzésével és megjelenítésével kapcsolatos képességek egyre kisebb beruházással elérhetők lesznek, így az alkalmazások jelentős kiszélesedése várható. Ebben az összefüggésben mond sokat az szervezők által közreadott, a konferencia jelentőségét is kidomborító mellékelt figyelemfelhívó táblázat, amely 2005-ig tartalmazza a felbocsátandó távérzékelési műholdas rendszerek legfontosabb jellemzőit.
Feltünő, hogy két éven belül kereskedelmi forgalomban is hozzáférhetők lesznek az 1m-es térbeli felbontású digitális űrfelvételek. A kinálati gazdagság feltünő 2000-ben közel 20 rendszer adatai érhetők el. Mindez várhatóan robbanásszerű mennyiségi és minőségi fejlődést hoz majd az alkalmazások területén is, ahogy ezt a GI2000 dokumentum prognosztizálja.

Egyéb kapcsolaterősítések

A Progis képviseletében Pasi Pekkinen a National Land Survey of Finland (a finn állami térképészet térinformatikai központjának) EU ösztöndíjasa a Hunagi számára dokumentumokat igért a Progis tevékenységéről, valamint a finn állami térképészeti hatóság és a térinformatikai felhasználói közösség közötti kapcsolatépítés jelentőségéről és gyakorlatáról. (Mint ismeretes, a Hunagi működését az FM Földügyi és Térképészeti főosztálya infrastruktúrájával támogatja, ennek fejében viszont napi munkájában közvetlenűl hasznosíthatja a honi és európai térinformatikai piac alakulásával összefüggő kormányzati és magánszférából származó információkat.)
A portugál nemzeti térinformatikai központ, a Cnig nevében dr. N. A. Neves jelezte, készséggel megküldi a térinformatika piacon a kereskedelmiesítésben elért elmult két év eredményeit.
Dr. K. Schüller úrnak, a német térinformatikai ernyőszervezet (DDGI) alelnökének kinyilvánítottam azt a Hunagi éves munkatervében is megfogalmazott szándékot, hogy a nemzeti partnerszervezetek közül elsőként a DDGI-vel kívánunk közös tapasztalatcserét szervezni. Már a luxemburgi találkozó másnapján megérkezett Klaus Barwinskinek, a DDGI elnökének, az Északrajna-Vesztfália tartományi földmérési hivatal vezetőjének bonni visszaigazoló levele, melyben örömmel fogadja egy Hunagi/DDGI találkozónak az év második felében való megszervezésére tett javaslatot. A kérdésnek különös aktualitást ad a honi Nemzeti Kataszteri Program folyó előkészítése, melynek során a beruházások megtérülésének egy jelentős forrását jelenthetik a térinformatikai piac számára végzett szolgáltatások, a kereskedelmi forgalomba vitt korszerű termékekből származó bevételek. Ezen a téren a német tapasztalatok rendkívül értékesek lehetnek.
Ide kivánkozik, hogy 1995. június 22-én, a Megrin 6. idei regionális budapesti munkaműhelyén (melynek szervezését és lebonyolítását a FÖMI európai szinvonalon látta el) Baden-Württemberg tartomány földmérési hivatalának képviselője Schleyer úr kérésemre megküldte azon előírásokat, melyek egyrészről korlátozzák a már digitalizált állami alaptérképek újbóli digitalizálását, másrészről melyek a szerzői jogok, liszenszek kérdéskörét és gyakorlatát szabályozzák. K. Birth úr, az Északrajna-Vesztfália tartománybeli Földmérési Hivatal munkatársa viszont a termékkatalógusukat és a digitális termékeikre vonatkozó árjegyzéket küldte meg.)
A DG XIII. főigazgatóságon tett látogatásnak köszönhetően a Hunagi számos további értékes dokumentumhoz juthatott, melyek közül is kiemelkedik az INFO2000 összefoglaló leírása. Ez a következő évek átfogó európai méretű multimédia ipar fejlesztési programja az Impact program folytatása a piacképes multimédia szolgáltatások és termékek homloktérbe állításával. Nagyon valószínű, hogy a térinformatika jövőbeni projektjei a multimédia oldalvizein és költségvetéséből erősödnek meg.

A térinformatikai rendszerek jelene és a kihívások

A Hannoveri Műegyetem Fotogrammetriai és Mérnökgeodéziai Intézete 1995. szeptember 25-28. között munkaműhelyt rendez a fenti címmel. A rendezvény valójában a Nemzetközi Földmérők és Térképészek Nemzetközi Uniójának (IUSM) GIS/LIS munkacsoport ülése lesz. Témái:

a térinformatika fejlődésének helyzete az ipari trend tükrében,

módszertani kutatások GIS/LIS területeken,

az adatok hozzáférhetősége,

az adatok naprakészen tartása,

az adatminőség kérdése,

az adatszabványosítás,

hardver és szoftver rendszerek, adatcsere-formátumok és adat menedzsment,

a felhasználó jogai, szerzői jog, és az adatok költsége,

marketing.

A munkaműhely elnöke Gottfried Konecny professzor. Részvételi díj 400 DM.
További felvilágosítás kérhető: fax:+49-511-762-2483 Mrs. G. BöttcherIT térinformatikai jelentés - optikai lemezen

A Cambridge Market Intelligence Ltd. könyvalakban és CD lemezen is megjelentetett egy művet (szerzői: T. Hart és A. Tulip), amely a térinformatikának az információ-technológiai stratégiában betöltött szerepéről, térinformatikai rendszer megvalósításának gyakorlati kérdéseiről, a technika mint eszköz használatáról szól, bemutatva 75 főbb rendszer keresztmetszetét is. Bővebb felvilágosítás kérhető faxon: +44 71 403 6729 (CMI Ltd). Ami pedig az árat illeti azt úgy reklámozzák: a könyvalak esetében mindössze 475 font, amely kevesebb egy félnapi konzultáció mérnöknap áránál.

Újabb EUROGI tag - GISPE

A Térinformatikai szolgáltatók európai szervezete (Geographic Information Service Producers in Europe - GISPE) jelentkezési kérelméről a napokban szavaznak az EUROGI térinformatikai ernyőszervezet tagjai. Az alapítók előbb a vendorok európai "klubjában", majd önálló nemzetközi szervezet alapítva az adat- és egyéb szolgáltatást nyújtók érdekeit kívánja képviselni. Szándéka a tapasztalat- és információcsere előmozdítása elsősorban az adathozzáférés, adatminőség és szabványosítás kérdéseiben.
Bővebb információ kérhető: Mr. Ad Baastiaansen,
Tele-Atlas, Tel: +32 9 244 8811.

Az európai térinformatikai piac helyzete

Az Európai Bizottság 1995. júniusában felmérést adott közre, amelyben az európai térinformatikai rendszerek nehézségeit és lehetőségeit elemezte. Az anyag áttekinti a potenciális felhasználási és alkalmazási területeket, a hagyományos és az új piacokat. Adatokat közöl a piac méretéről és azt az amerikaival összeveti. Foglalkozik az EU intézményeinek szerepével és kiemeli a kormányzati és magánszektor együttműködésében rejlő kihasználatlan lehetőségeket (megemlítve a MEGRIN-t is) valamint ismerteti az európai adatokkal kapcsolatos gondokat. A műszaki és jogi szabályozás kérdésein túl végül ismertet néhány, (a budapesti GIS/LIS '95 alkalmával már bemutatott) európai térinformatikai terméket (Omega, Euripides, Vital). A Hunagi-hoz beérkezett EU dokumentum adatait és főbb megállapításait a székesfehérvári InterGIS tanfolyam keretében szeptember elején ismertetjük.

Hírek Nagy-Britanniából

Az 1989-ben alakult brit társszervezetünk, az Association for Geographic Information (AGI) 1995. évi Forráskönyve a John Wiley gondozásában jelent meg. D. Rhind, M. Goodchild és P. Burrough tanulmányai mellett gazdag referenciát tartalmazó kiadvány utcai ára 65 font, míg az AGI tagjai 35 fontért juthatnak hozzá. A kiadó új kötetei között szerepel Paul Mather könyve, a "Földrajzi információk kezelése - kutatás és alkalmazások" (ISBN 0-471-94434-3).
A Brit Térképészeti Társaság térinformatikai szekciójának 12. hírlevele tartalmazza még a Taylor and Francis könyvújdonságait, bemutatja a LaserScan céget (említést téve a magyar relációról is) és megemlékezik arról a tavaszi invernessi eseményről, mikor bejelentették Nagy-Britannia digitális térképének elkészültét. A sajtóvisszhang kiemelte az Ordnance Survey szerepét a digitális korszak nyitányában, aláhúzva az oktatásban elért eredményeit de általános volt a vélemény, hogy a papirnyomatok iránti érdeklődés továbbra is megmarad. Az idézett hírlevél egyébként elektronikus formában is hozzáférhető World Wide Weben. (http:/www.abdn.ac.uk/geography/bcs/bcs12.html)

Brit állami alaptérkép szelvények raszter formában. Az Ordnance Survey 1:50000 méretarányú térképeit színes, 1:10 000 ma. térképeit fekete-fehér szkennelt formában árusítja a Korona szerzői jogának fenntartásával az MR-Data Graphics cég valamint az OS Digitális termékek forgalmazási részlege.
Bővebb felvilágosítás: +43 (703) 792772.

A brit távézékelési központ (NRSC) és az amerikai CROPCAST (Rockville, Md) közös vállalatot alapítottak CROPSENSE néven abból a célból, hogy világméretű szolgáltatás keretében rendszeres információval lásák el a mezőgazdasági piac beszállítóit és egyéb szereplőit. A növényállapot területi felmérésére, a növényfejlődésre, termelési és hozam-előrejelzésre vonatkozó adatokat műholdas távérzékeléssel biztosítják és az információra kormányzatok megrendeléseit is teljesítik.
Bővebb információ: N.Pattie, NRSC, Tel: +43 (252)362033

A második JEC-GI konferencia témakörei

A kutatástól az alkalmazásig együttműködésen keresztűl - ezzel a címmel rendezik meg a barcelonai kongresszusi palotában az összevont európai térnformatikai nagyrendezvényt 1996. március 27-29. között. Az első, hágai rendezvény tapasztalatai felhasználásával a szervezők a térinformatikai közösség magasabb szintű kiszolgálását tervezik.
Kívánatos lenne az elért számottevő hazai eredmények bemutatása. Érdekesség, hogy az angol mellett francia német nyelven is befogadnak előadás javaslatokat a következő címen: JEC-GI '96 AKM Congress Service Clarastrasse 57, CH-4005 Basel Switzerland. A következő témakörökben várják a hozzájárulásokat:

térinformatikai technológiák (témakoordinátorok: A. Camara, W. Douven),

térinformatika és a környezet (P. Burrough),

térinformatika és a tervezés (S.Geertman),

térinformatika a városi és regionális kormányzatoknál (E. Fendel),

nagyméretarányú térképezés/kataszter (E. Fendel),

térinformatika a közüzemeknél, a távközlésben és a magánvállalatoknál (B. McMillan),

oktatás és fogadókészség erősítés (P. Cremers).

Az összefoglalás beküldési határideje: 1995.október 2.
(Űrlap faxon kérhető: +41 61 691 81 89, e-mail: akm@thing.ch)
Figyelemfelhívásként még ide kívánkozik, hogy a szakterületen bekövetkezett haladásról a konferencia ideje alatt szemináriumok adnak keresztmetszetet. Ezek témái:

kormányzás és városi hálózatok,

a WWW világháló és a térinformatika,

EUROGI,

vízügyi célú felszíni és felszínalatti geostatisztika,

párhuzamos szupergyors feldolgozás a térinformatikában,

mobil műholdas helymeghatározás a közüzemi szolgáltatások szinvonalának emelésében.

A konferenciaprogramot szakkiállítás és további munkaműhelyek és műszaki látogatások egészítik ki.

EU továbbképzési igény felmérése Magyarországon

Az EUROSTAT megbízásából a luxemburgi CESD szervezet az év közepén kérdőíves felmérést végzett a térség országaiban. Célja az volt, hogy elősegítse a kormányzati szervek illetékes döntéshozóinak fogadókészségét a távérzékelés és térinformatika intenzív alkalmazásával folyó EU programokhoz való illeszkedés területén. A témakörben potenciálisan érintettek jegyzékét a HUNAGI tagszervezetei mellett a minisztériumokkal és a távérzékelési regionális PHARE programban résztvevő intézményekkel (pl. MTA TAKI) is kiegészítették. A kérdőíves felmérésre adott eddigi visszajelzések alapján az EU szakértői 1995. október első felében érkeznek Magyarországra. Jean-Pierre Le Gorgeu és Dirk Rijks várhatóan a következő helyszíneken készítenek interjúkat a most már felhasználóra szabott tanfolyami igények felmérése céljából:

Erdészeti és Faipari Egyetem (EFE, Sopron),

EFE Földmérési, Földrendezési Főiskolai Kar (Székesfehérvár),

FM Erdőrendezési Szolgálat,

Agrárstatisztikai Kutató és Informatikai Intézet,

Központi Statisztikai Hivatal,

FÖMI Távérzékelési Központ,

OMSz Légkörfizikai Kutatóintézet,

az FM Mezőgazdasági, Földügyi és Térképészeti, valamint Növényegészségügyi és Talajvédelmi főosztályai

Think Tank IV.

Bécs után 1995. június 1-2-án a kanadai Laval Egyetem (Quebec) adott otthont az Atlantic Institute sorrendben negyedik összejövetelének, melynek témamegjelölése az "Alkalmazott és akadémikus geomatika a XXI. században" címet kapta. Az EUROGI szervezetét és a német partnerszervezetünket (DDGI) K. Barwinski, az Északrajna-Vesztfália tartományi földmérési hivatal vezetője képviselte, aki az európai térinformatikai infrastruktúra fejlesztés jelentőségéről beszélt. Az Atlantic Institute a közeljövőben jelenteti meg fehér könyvét Geomatics 1995 White Paper címmel. A neves szervezet jövő évi ülését 1996. őszén az IGN látja vendégül Párizs Marne-la-Vallee külvárosában.
Bővebb információ: +1 (508) 535-0840

Hírek Finnországból

Pasi Pekkinen, a finn földmérési szolgálat (NLS) munkatársa, aki az Eurogi luxemburgi GI2000 munkaműhelye idején EU ösztöndíjas idejét töltötte az Európai Bizottságnál, értékes szakmapolitikai anyagokat küldött meg a Hunagi részére.
Az NLS térinformatikai központja tevékenységét és jövőbeni célkitűzéseit ismerteti részletesen az elmúlt évben Helsinkiben tartott UDMS konferencián már ismertetett "Földrajzi információk együttes használata és az elektronikus adatcsere" c. dokumentum, amely teljes terjedelmében hozzáférhető a Hunagi címén.

A Hunagi finn testvérszervezete a ProGIS. Célja a térinformatikai kultúra elterjesztésének előmozdítása, szemináriumok, szakmai munkaműhelyek szervezése. Adat előállítók és felhasználók, rendszer szállítók és szolgáltatók számára egyaránt fórumot biztosítanak. Mintegy 30 tagszervezetük és 100 egyéni tagjuk van. A WWW böngészdén a ProGIS home page-t a finn földmérési szolgálat gondozza.
(Bővebb információ: Mr.Antti Kosonen, e-mail: antti.kosonen@mmh.fi)

Magyar térinformatikai kutatási referencia az Eurogi metaadatbázisában

A Magyarország területére az év végéig elkészülő 1:100 000 méretarányú digitális felszínborítási adatbázis projektjének adatait küldte meg Büttner György projektvezető a Hunagin keresztűl Burrough professzornak, aki az európai térinformatikai kutatás-fejlesztési projektek katalógus adatbázisát gondozza. Mint ismeretes, a FÖMI távérzékelési központja nem csupán a számítógéppel segített vizuális szakmai interpretációra, de az azt megelőző digitális képfeldolgozás elvégzésére is szerződést kapott az Európai Bizottságtól.

Hírek a szabványosítás világából

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) térbeli adatok átviteli szabványai bizottsága H.Moellering és K. Wortman szerkesztésében megjelentette a "Térinformatikai adatátviteli szabványok vizsgálata és műszaki jellemzői" c. monográfiáját, amely 210 FRF-ért rendelhető meg. A kötet az ICA bizottság rövid bemutatása mellett (tagja dr. Divényi Pál kollegánk is), 13 fejezetben adja meg a műszaki adatátviteli jellemzőket, végül 23 főbb adatátviteli szabvány rövid összefoglalását adja.
Bővebb információ: Mr. P. Planques, fax: +33 1 45 56 19 42.

Az Európai Bizottság XIII. főigazgatósága átfogó monográfiát készített az OII (nyilt információ átviteli) szabványokról és specifikációkról. A kötet a következő szabványtípusokat ismerteti:

vektor grafikai átviteli szabvány (14 különféle),

raszter grafikai átviteli szabvány (13),

audio átviteli szabvány (14),

multimédia/hipermédia átviteli szabvány (11),

dokumentum átviteli szabvány (13),

az OII átvitelek szabvány karakterkészletei (17),

Interneten alkalmazott szabványok (8),

térinformatikai szabványok (23 + egyéb),

termékleíró szabványok (1),

elektronikus adatátviteli szabványok (11),

egyéb szabványok (6),

képi adattömörítő technikák (9),

grafikus szabványok közötti kapcsolatok (4).

Bővebb felvilágosítás: a Hunagi címén, fax: (1)131-4130.

Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezet on-line adatbázisai

Aki itthon Internet kapcsolattal rendelkezik és érdeklődik a térinformatikai kutatások vagy oktatásával kapcsolatos európai hírek után a WWW segítségével akár földrajzi hely szerint, akár tematikus lekérdezéssel keresgélhet az adatbázisokban.
Elérési cím: http://ww.frw.ruu.nl/eurogi/eurogi.html

A szolgáltatás bevezetése az Eurogi valamint a NexpRI (földrajzi információk feldolgozásának holland szakértő központja) közös vállalkozása.
Az adatgyűjtés és feltöltés még folyamatban van, kutatási, oktatási projektek leíró adatai beküldhetők.
Űrlap a Hunagi vagy közvetlenül a Eurogi címén igényelhető. Az egyelőre prototípus adatbázisok használatával kapcsolatos észrevételeket is szívesen fogadják az alábbi címeken: Ms. G. M. Lamers, Eurogi, fax: +31 33 656457, vagy Mr. J. von Arragon NexpRI, fax: +31 30 523699.
A WWW szolgáltatás jellemzői az aktív szövegoldalak, az érzékeny (clickable) térképek, ill. ábrák és keresést, változásvezetést és kibővítést támogató szoftver eszközök. Az Eurogi metaadatbázisokat az év végére az Európai Bizottság ECHO on-line szolgáltatási keretrendszerébe integrálják. Az adatkarbantartás decentralizált, az érvényesség ellenőrzés központi lesz.

Az Európai Bizottság térinformatikai stratégiai fóruma

Július eleje óta vártuk a híreket az 1995. július 4-én Luxemburgban megtartott startégiai értekezletről, de azt csak augusztus végén postázták az EU-nál az Eurogi felé. A lényeg, hogy kérésünkre megérkezett így várhatóan a szolnoki V. Országos Térinformatikai Konferencián naprakész áttekintés adható a vitáról és a legfontosabb következtetésekről. Az értekezlet többek között a következő kérdéseket vitatta meg:

a térinformatika piaca;

a magánszféra szerepe;

a központi koordináció kérdése és az Európai Bizottság szerepe;

igény az alapadatok iránt;

a közhasznú adatok kérdése;

metaadat szolgáltatások.

Az értekezleten kizárólag az EU tagországaiból meghívottak (többnyire, de nem kizárólag) a földmérés és térképészet szolgálatok vezetői) vettek részt, a Bizottságot a XIII., XII., XIV. XVI. főigazgatóságok, továbbá az Eurostat két részlege és az Informatikai igazgatóság képviselte. Érdemi hozzájárulása volt a vitában a Cerco, Megrin és Eurogi szervezeteknek, melyek mindegyikében lehetőségünk volt véleménynyilvánításra, sőt a Megrinben a honi érdemi kapcsolattartó FÖMI termékei hamarosan az Eurostat mellett az európai piac bármely szereplője részére elérhetővé válik. Az erre vonatkozó bizományosi egyezmény aláírására terv szerint a Megrin szeptember végi budapesti közgyülésén kerül sor.

Információs Társadalom Fóruma

Martin Bangemann meghívására Brüsszelben egynapos értekezletet tartottak július 13-án az Információs Társadalom Fóruma címmel, melyen részt vett holland tagszervezetünk, a RAVI képviselője is. A rendezvény nyolc témakörrel foglalkozott:

a munkastílus és munkaszervezés kihatása,

az egyén információ elérési lehetősége,

szociális és demokratikus élet a "virtuális társadalomban",

a jobb minőségű közszolgáltatásokért,

a kulturális dimenziók,

az egyén védelme,

oktatás és képzés az információs társadalomban,

a globális fenntartható fejlődés elérése,

a multimédia jövője.

A szolgáltaásfejlesztésre, az oktatás és képzésre továbbá a multimédiára vonatkozó megállapítások a térinformatika területén közvetlenül hasznosíthatók. Információs Társadalom Fóruma

Martin Bangemann meghívására Brüsszelben egynapos értekezletet tartottak július 13-án az Információs Társadalom Fóruma címmel, melyen részt vett holland tagszervezetünk, a RAVI képviselője is. A rendezvény nyolc témakörrel foglalkozott:

a munkastílus és munkaszervezés kihatása,

az egyén információ elérési lehetősége,

szociális és demokratikus élet a "virtuális társadalomban",

a jobb minőségű közszolgáltatásokért,

a kulturális dimenziók,

az egyén védelme,

oktatás és képzés az információs társadalomban,

a globális fenntartható fejlődés elérése,

a multimédia jövője.

A szolgáltatásfejlesztésre, az oktatás és képzésre továbbá a multimédiára vonatkozó megállapítások a térinformatika területén közvetlenül hasznosíthatók

Térinformatikai adatok jogvédelme - európai körkép

Piacgazdasági körülmények között a szellemi termékek jogvédelme elsőrangú kérdés. Amint az a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 1995. október 26-i elnökségi ülésén a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény előkészítési szakaszáról szóló beszámoló hozzászólásában is elhangzott, alapvető annak rögzítése, hogy a térképkészítés folyamata szellemi tevékenységnek, a termék maga szellemi terméknek minősüljön. Ez kulcsfontosságú a korszerű és naprakész térképi alapok megteremtésére irányuló ráfordítások megtérülése, de az ezekre épülő értéknövelt termékek és szolgáltatások értékesítése szempontjából is.
Az Európai Térinformatikai Ernyőszervezetől október második felében érkezett be a Hunagihoz annak a felmérésnek az összefoglalója, melyet holland partnerszervezetünk, a RAVI állított össze részletesen bemutatva Hollandia, az Egyesült Királyság, Portugália, Németország és Franciaország szerzői jogvédelmi gyakorlatát a térinformatika területén a következő tartalommal:

vonatkozó jogszabályi háttér,

a szerzői jogvédelem (térinformatikai alkalmazhatóság, szerzői jog tulajdonosa),

egyéb jogvédelem (tisztességtelen verseny, külön szabályozások),

a jogvédelmet korlátozó szabályozások (közhasznú információk szerzői joga, nyilvános hozzáférés),

versenytörvény.

A beszámolót a Hunagi azzal a javaslattal továbbította az MFTTT részére, hogy azt a törvényelőkészítésben lehetőség szerint hasznosítsa, illetve hasonló formában és tematikával állítsa össze a Hunagi számára a honi helyzet leírását.
A térképek, térinformatika szerzői jogi kérdéskörét a Hunagi tagszervezetei körében, december elején a Magyar Iparjogvédelmi Egyesület szakembereivel is megvitatja. Várható, hogy az Eurogi még ebben az évben kiterjeszti felmérését tagszervezetei országaira illetve az EU tagországaira, amire a Hunagi időben fel kiván készülni.
Az Eurogi valamint a Cerco szerzői jogi és kereskedelmi munkacsoportja 1995 szeptember eleje óta hangolja össze tevékenységét. Az európai térinformatikai kereskedelem és szolgáltatások fejlődésének trendje

A térinformatika egyre inkább a vállalati szintű alkalmazásokban találja meg legsikeresebb hasznosítási lehetőségét. Az alkalmazások a közintézmények és az oktatás területéről egyre inkább az üzleti szféra irányába tolódnak. Megnőtt az igény a térinformatikai piacon a feladatmegoldást, integrálást, rendszerszolgáltatást nyújtó, vagy értéknövelt termékeket forgalmazó kis- és közepes vállalkozások iránt. Gondot jelent az adatok hozzáférésével kapcsolatos információk elérése, továbbá maguknak az adatoknak a magas ára.
gyes országokban előremutató egyezségeket kötöttek az alapadatok tulajdonosai és az értéknövelt termékeket előállítók. Egyes alkalmazási területek (természeti erőforrások és környezetgazdálkodás, közlekedés/szállítás) páneurópai adatbázisok gyorsütemű kifejlesztését igényelték. Mind az adatbázisok, mind a térképek, mint szellemi termékek, szerzői jogvédelemre szorulnak.
A kérdés tanulmányozását.az EU LAB szervezete, valamint a Cerco és Eurogi munkacsoportjai megkezdték. A térinformatikai üzletek terén a hagyományos hálózati (pl. közüzemi) alkalmazások mellett jelentős fejlődés figyelhető meg néhány felfutásban lévő hasznosítás irányába (pl. geo-marketing, a biztosítási szféra valamint a gépjárműnavigáció).

Az EGII dokumentum üzenete a magyar térinformatikai közösség számára

Szolnokon a Hunagi előadás a következőkre hívta fel hangsúlyosan a figyelmet:
Általános fogadókészség erősítés, az információkhoz időben való hozzáférés (tenderfigyelés, adatbázis szolgáltatások hasznosítása stb)
Oktatás és képzés (pld. Tempus, Socrates, Leonardo programok) A piaci szereplők versenyképességének (pl. marketing, közönségkapcsolat) fokozása, együttműködések, közös vállalkozások útján.
Aktív európai szereplés:

intézmények hálózatszerű együttműködésében (pld. WELL-GIS, Unigis),

európai szervezetekben (Cerco, CEN TC287),

érdekcsoportokban (pld.Megrin, Eurogi) EU harmonizáció, szorosabb kapcsolatok kialakítása az európai intézményekkel,

kapcsolódás EU projektekbe (Regionális Phare, Mars,Gisco,Info2000, Negyedik Keretprogram stb),

adathálózati kapcsolatkiépítés a helyi- és központi kormányzat valamint az adatgazdák továbbá a nagyfelhasználók és a rendszerházak/integrátorok között ,

Javaslat hangzott el egy országos térinformatikai infrastruktúra hálózat kialakítására, valamint arra nézve, hogy a Nemzeti Információs Stratégiai (NIS) dokumentum tartalmazzon térinformatikai fejezetet! Ez utóbbi kérdésben örömmel értesültünk Bognár V. és Niklasz L. 10 pontos NIS kiegészítéséről, melynek októberi szerkesztői megbeszélésén az OMFB-ben a Hunagi is kifejthette javaslatait.

Újabb jelentkezők Eurogi tagságra

Miután Budapesten a Cerco közgyülés elsöprő többséggel megszavazta az Eurogi-ba való belépés kezdeményezését, a brüsszeli titkárság hivatalosan is kérte felvételét az Eurogi szervezetbe. A kérelemről a norvég hidrográfiai és földmérési és térképészeti szervezet felvételi kérelmével együtt az Eurogi tagjai postai úton adták le szavazatukat. Egyébként Svájc és Magyarország mellett Norvégia lenne a harmadik nem EU tagország a szervezetben.

Az angolnyelvű térinformatikai felmérés sikere az Európai Bizottságnál

R. A. Longhorn, az Európai Bizottság főszakértője a DG XIII. főigazgatóságnak küldött honi térinformatikai felmérés tiszteletpéldány kapcsán előremutatónak nevezte a magyar kezdeményezést s egyben felajánlotta, hogy az anyagot elhelyezi az I'M EUROPE adatbázis hirdetőtábláján a GI2000 dokumentum környezetében. A felmérés elektronikus változata mellett a Hunagi a következő angolnyelvű anyagokat küldte meg a Bizottság adatbázis karbantartói részére:

Nemzeti térképészeti jelentés (1991-1995),

MH KARTŰ (1990-1995),

A magyar földügyi és térképészeti szolgálat 1995. évi Cerco jelentése.

További anyagok összegyűjtése után várhatóan Magyarország címszó alatt információt kaphatnak a többek között a nagyméretarányú digitális térképszabvány tervezetéről, a honi térinformatikai oktatás és képzés helyzetéről, a Phare földhivatali számítógépesítési programról de a geodéziai vonatkozási rendszerről is. Az összegyűjtött és kiküldött anyagokat várhatóan Hunagi saját WWW oldalán is elhelyezi.

Távérzékelés és térinformatika alkalmazása a statisztikában Eurostat felmérés Magyarországon

Az Eurostat megbízásából a CESD által végzett kelet-közép-európai felmérés végül is a Hunagi jóvoltából az eredetileg tervezettnél szélesebb keresztmetszetben engedett bepillantást abba, hogy a statisztika területén az egyes ágazatokban milyen szintű képesség, gyakorlat és felkészültség van a térinformatika és távérzékelés eszközeinek hasznosításában.
Dick Rijks és Jean Pierre Le Gorgeau sikerült találkozni a KSH, OMSz, EFE, EFE FFFK, ERSz, FÖMI, FM, AKII mellett a KTM, KHVM, BME, Hunagi, Hungis Alapítvány és a DATE MK Informatikai központja képviselőivel is. Az egyhetes interjúsorozat során még az FM Phare iroda mellett öt FM főosztály (növényegészségügyi, mezőgazdasági, földügyi-térképészeti, közgazdasági-térségi-gazdasági valamint nemzetközi gazdasági kapcsolatok) képviselőivel is találkoztak. Az országjelentés az EU által támogatandó oktatási, kiképzési és együttműködési igényeket is körvonalazza.

A Hunagi 3.közgyűlése

A Hunagi harmadik közgyűlésén, 1995. november 7-én a jogi megalakulás volt a tét.
A jogi alapító tagjelöltek közé kerültek a Magyar Űrkutatási Iroda, a Hungarnet Egyesület, valamint az EFE Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kara. A Hunagi első évének főtitkári összefoglaló jelentését és az 1996.évi stratégiai tervet lapunk következő számában ismertetjük.

GIS/LIS '96 Közép-Európa: a Hunagi tervei

Október 31-én tartotta első ülését a jövő évi nagyrendezvény technikai szervező bizottsága dr. Mélykúti Gábor elnökletével. A bizottság támogatja a GIS/LIS témakörébe szervesen illeszkedő nívós szakmai fórumok és műhelyek befogadását a programba.
Így 1996-ban is lesz Hunagi Fórum, WELL-GIS munkaműhely (az ezzel kapcsolatos hivatalos megkeresés november 3-án beérkezett) továbbá terveink szerint - amennyiben Brüsszel támogatását most időben sikerül megszerezni - három Phare-Tacis szekcióülés és kiállítás a környezetvédelmi, mezőgazdasági valamint földügyi-térképészeti alkalmazási eredmények bemutatásásra.

Eredeti doc fájlból feltöltve 2023.március 4-én 















 



   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HUNAGI News - 1995
 
Az év térinformatikai kiadványai: 
Ákos Detrekői – György Szabó: Bevezetés a térinformatikába
Szabó Szilárd: Hungarian GIS Survey Summary
Képes beszámoló: www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/1995p.pdf (A link olyan könyvtárra mutat, melyet 2015. május 20 után a HUNAGI honlapjáról töröltek).
 
HUNAGI participated the Int’l Organising Committee Meeting of the GIS/LIS’95 chaired by Prof Á.Detrekői and D.Bomberger at the Chair of Photogrammetry, Budapest Technical University 12-14 January. About 100 papers have been received for oral and interactive poster presentations.
·       HUNAGI has invited the following professional organisations to attend the GIS/LIS’95: EARSeL (M.Godefroy), Paris; FIG (G.K.Lindsay), Canberra; ICA (D.R.F.Taylor), Ottawa;ISPRS (L.W.Fritz), Philadelphia; EUROGI (Ch:Chenez), Amersfoort; GISIG (G.Saio), Genoa; DARA (W.Steinborn), Bonn; EC DG I Phare Operation Office (B.Griepink), Brussels, CERCO (Joe Musset), Brussels; MEGRIN (F.Salgé), Paris; INPE (R.P.de la Cunha), Brazil; EC DG XIII (W.Paragon-Collada and W. Janusch), Luxembourg; ESA (Simonetta Cheli), Paris and Information Society Office, Brussels.
·       M.Havass, President of HUNAGI applied in official letter formally for membership in EUROGI on 14 March 1995.
·     Elected to membership at the EUROGI General Board Meeting held in The Hague. (late March)
·     HUNAGI participated the UDMS-EGIS Joint European Conference on GI The Hague, 26-31 March
·      HUNAGI participated the 2nd Meeting of the National Mapping Agencies and the National Statistical Offices hosted by EUROSTAT and chaired by Robert Cubitt in Luxembourg on 4th April
·      State Secretary of the Ministry of Foreign Affairs Mr.Szent-Iványi welcomed in his letter the formation of the interdisciplinary GI association HUNAGI






·      EC DGXIII Deputy Director General Mr.Paragon-Collada welcomes HUNAGI's aims and activity in his official letter
·     HUNAGI invited EC DGXIII to exhibit and demonstrate some of the EU IMPACT 2 GIS prototype products at GIS/LIS'95 (June)
·     HUNAGI active participation at GISIG's WELL-GIS Workshop in Budapest chaired by G.Saio and P.Lévai (June)
·     HUNAGI FORUM for experts from 14 countries co-chaired by representative of EC DGXIII Werner Janusch and Dorothy Bomberger of Congress Management Institute (USA) Presentations include:
·     W.Janusch (European Commission) ,
·     Stewe Power (MV) on TITAN
·     Tim Wood (MVA) on OMEGA
·     Steve Porter (MVA) on EURIPIDES
·     Henrik Bo Pedersen (Kommunedata) on MAGIS
·     Geoffrey Boyd (JP Kenny Technology) on ERGIS
·     Colin Harris (IDOM) on IT trends in CEEC
With co-referates given by Ch.Chenez (EUROGI), Joel Morrison (USBC), Sven Trollegard (UDMS), PJ van den Klinkenberg (CMG Telecom and Utilities)
·     EC DGXIII has invited HUNAGI to the discussion of the European GI Infrastructure and policy document called "GI2000" June 21, in Luxembourg.
·      
·     6th MEGRIN Regional Workshop hosted by FÖMI, chaired by Sz.Mihály in Budapest, June 22. By requests, documents have been provided by the representatives of the German Regional Offices of Surveying in Baden-Württemberg (Mr.Schleyer) and Northrhine-Westfalia (K.Birth) on data, products, services and marketing.
·     Hungary hosted the CERCO General Assembly in Budapest
September 24-25
·     EUROGI (M.Brand) - DDGI (K.Barwinski)- HUNAGI (Havass M.) summit, hosted by (Bottka S of OMFB. in Budapest (September) also participated by V.Bognár and G.Remetey-Fülöpp
·     Introducing GI2000 and its message for Hungary -a lecture was delivered by HUNAGI Secretary General at the 5th National GIS Conference in Szolnok (September). Additional lectures arranged by HUNAGI include Ms.Leila Aslesen of CERCO WG 1 on GI marketing and copyright issues and Joe Mousset, Secretary General of CERCO.
·     Support of EUROSTAT survey in Hungary executed by J-P.. le Gorgeau of CESD on GIS/Remote Sensing applications in statistics (October)
·      HUNAGI participates actively at the Advanced Education Special Interest Committee Meeting (AESICC) held in Sopron (October)
·      As joint action of HUNAGI and the HUNGIS Foundation, the Hungarian GIS Market Survey'95 was published under the auspices of Mike Brand, President of EUROGI. Editor: Dr. Szilárd Szabó, EoC of Térinformatika journal.
·     Participation of the EUROSTAT conference on “Impact of remote sensing on the European statistical information system”. G.Remetey-Fülöpp was invited to moderate the discussion on land use. The event was hosted by ISTAT in Rome between 27-29 November
·     3rd General Assembly of HUNAGI devoted to the legal establishment. Recommendation on the establishment of the National GI Infrastructure Network (November)
·     Joint Meeting on Copyright  issues in GIS with the Industrial Legal Protection Society (December)
·     The English language HUNGIS-HUNAGI leaflet on the Hungarian GI Market was put on the European Commission’s database I’M EUROPE by R.A. Longhorn with additional Hungarian references collected by HUNAGI by the courtesy of the Lands and Mapping Department of MoA (Report on the activities in 1995) with the kind assistance of ICA Hungarian National Committee as well as the Mapping Agency of the Hungarian Defence Forces.

The secretariat’s infrastructure is provided by the Dept. of Lands and Mapping, Ministry of Agriculture and Regional Development since 1994

Nincsenek megjegyzések: