2015-08-25

A 2011. év eseménytörténete a HUNAGI szemszögéből


Az anyag bővítése és képekkel való kiegészítése folyamatban. 


HUNAGI 2011
"A közhasznú tevékenység rövid tartalmi beszámolója



HUNAGI a 2011. évre tervezett feladatainak elvégzését az Elnökség 2012. február 8-i ülésén megtárgyalta és elfogadta. Az alábbi rövid felsorolás igazodik a közhasznúsági feladatvállaláshoz:



Euro-atlanti kapcsolatok erősítése

  1. A Külügyminisztérium a magyar EU elnökség ideje alatt megrendezett 2. HUNAGI Konferencia számára engedélyezte az EU elnökség hivatalos logojának használatát. A konferencián öt hazai minisztérium képviseltette magát.
  2. HUNAGI aktív tagja az Európai Térinformatikai Ernyőszervezetnek (EUROGI, Leuven, Belgium www.eurogi.org ), munkájában és közgyűlésein részt vett.
  3. HUNAGI aktív tagja a Globális Téradat Infratruktúra Társulásnak (GSDI, Reston, USA, www.gsdi.org ). Aktív a GSDI Jogi és szociális-gazdasági szakbizottságában és képviselte a szervezetet földmegfigyelési témakörű üléseken.  
  4. HUNAGI aktív tagja a kínai irányítású Digitális Föld szervezetnek (ISDE, www.isde-digitalearth.org ) A végrehajtó bizottságban az európai platform tagja. Közreműködője a Digitális Föld Vízió 2020  dokumentum létrehozásának. Részt vett a szervezett 2011.évi vezetőségi ülésén és közgyűlésén.
  5. Euro-atlanti szervezetekben 2010-ben esetenként szakmai képviseleti feladatokat is ellátott (GSDI képviseletében előadástartás a CEOS WGISS budapesti ülésén és delegációvezetőként állásfoglalás-készítés és hozászólás a GEO-VIII plenáris ülésén Isztambulban) 
  6. Részvétel az európai téradat-infrastruktúrák legjobb gyakorlata (eSDI-Net) EUROGI  vezette második kampányában, amelyen 46 résztvevő között magyar rendszert is sikerült szerepeltetni (MTA TAKI). Részletek: HUNAGI Naplón belül projektnév-kereséssel A rendelkezésre álló módszertan alkalmas a hazai SDI megoldások értékelésére és önvizsgálatára, egyben a közeljövőben meghírdetett harmadik fordulóra való felkészülésre is tapasztalatot gyűjtöttünk.

7.     Részvétel az EU ICT PSP prograrmjának LAPSI projektjében. Az EU VII. Kutatási keretprogramban egy 30 hónapos projektben veszünk részt az infokommunikációs technológiák döntéstámogató alkalmazása programban. Tárgya a közadatok elérhetősége és újrahasznosítása jogi szempontjai. A létrehozott HUNAGI LAPSI Csapat aktív tagjai a FÖMI, VM FF, Kovács A Tamás Ügyvédi Iroda és a NFM Infokommunikációs államtitkársága szakemberei, de a munkát figyelemmel kísérik az NHIT és NAIH szakértői is. Projektrészvételünk a térinformatika területen elsődlegeses disszemináció (ismeretmegosztás) jellegű mind belföldön mint külföldön (GSDI, CEOS, ISDE irányába) Bővebbet a LAPSI Csapat tevékenységéről: lapsihu.blogspot.com (bejegyzés, felhívás, útibeszámoló, dokumentumok)

8.     Részvétel  az európai PSI Platform ePSI rendezvényén  (www.epsiplus.net).

9.     NGO-ként meghívott  az ENSZ térinformatikai munkabizottsága plenáris ülésére (UNGIWG, www.ungiwg.org ) az ENSZ téradat infrastruktúra programjához kapcsolódóan (UNSDI).  Nemzeti koordinátori szerepkörben (HUCO) internetes felületet biztosít. 2012 márciusában a Bécsi ENSZ Központban az UNGIWG 12. Plenáris ülésén HUNAGI és tagintézménye a KRF vehetett részt, HUNAGI a PPP panelvita felkért tagjaként.

10.  Siker, hogy tagintézményünk a KRF a bécsi ENSZ űrhivatal SPIDER katasztrófa-kezelő programja keretein belül egyike lett a világ 12 regionális támogató irodájának. Az erre vonatkozó megállapodást 2012 februárjában Bécsben írták alá az UNOOSA és KRF képviselői.



Hazai fogadókészség erősítés, képességfejlesztés, ismeretterjesztés



1.     Nemzetközi részvételű rendezvény: 2. HUNAGI Konferencia, amely egyben a Plan4all EU projekt disszeminációs rendezvénye volt 200 résztvevővel. Az EU projekt kültségtámogatásának köszönhetően a konferencia a résztvevők számára díjmentesen volt megrendezhető.

2.     Kormányzati kapcsolatok erősítése az NFM MÜI, FÖMI, FV FF, KüM irányába

3.     Szakmai együttműködési keretszerződésteljesítése az Állami Számvevőszékkel a korrupció visszaszorítását célzó térinformatikával támogatott megoldások kifejlesztésére. Az ÁSZ és a HUNAGI webes felületein formailag egyeztetve kölcsönösen partneri linket adnak egymás felé.

4.     HUNAGI internetes megjelenést biztosít tagjai számára magyar és angol nyelven. A magyar  felületet (http://hunagi8.blogspot.com ) naponta 50-100 slátogató, az angol hírnaplót (http://unsdihu.blogspot.com ) a világ minden részéből havonta közel ezren olvassák. HUNAGI-t és tagszervezeteit bemutató kétoldalas, naprakész szóróanyag áll rendelkezésre elektronikus formában, míg 2011-ben több mint 20 kiadása volt a HUNAGI e-hírlevelének. Az elektronikus hírlevél közel 500 hazai szakemberhez jut el. A magyar és angolnyelvű hírnaplók bejegyzéseit eddig több mint 150 000 alkalommal olvasták. A HUNAGI CMS alapú honlapja elkészült és várja a tagság hozzájruló közreműködését.

5.     HUNAGI tisztségviselők 2011-ben a szaksajtóban: Geodézia és Kartográfia (szerk.bizottsági tagság), Térinformatika-online (együttműködés), GIM International (szerk.bizottsági tanácsadó), GSDI Regional Newsletter (terjesztő), Int.J. of Spatial Data Infrastructure Research (szerk.bizottsági tagság), Int.J. of Digital Earth (szerk.bizottsági tagság), Hung. J. of  Agricultural Informatics(szerk.bizottsági tagság), Geocarto International magyar szám (2012 december) (felkért vendégszerkesztő)

6.     Megjelent illetve befogadott publikációk: GIM International (HUNAGI), IJDE (MTA TAKI).

7.     HUNAGI koordinációban tagszervezeti szereplők a CEOS WGISS-32 budapesti munkahetén rendezett Magyar Szekcióban: ELTE TGT, BME FGT, BCE, GeoAdat Kft, OMSZ és FÖMI

8.     HUNAGI vendégszerkesztésében megjelenő Geocarto International magyar számába befogadott, tagszervezeteink által készített közlemények: ELTE TGT, BME FGT, BCE, GeoAdat Kft, MTA TAKI és FÖMI

9.     Felkérésre hozzájárulás magyar földmérési térképészeti és kataszteri  szervezetek nemzeti jelentéshez (EuroGeographics 2011.évi közgyűlésre)

10.  Horizontális kapcsolatkiépítés és együttműködés:

MLBKT-val: meghívás és figyelemfelhívás egymás rendezvényeire

MATISZ-szal: közadatok újrahasznosítása PSI irányelv szerint LAPSI projektrészvétel

MÜT részvétel:  Digitális Föld és a GI propagálása, Hozzájárulás az űrstratégia vitájához

HUNSPACE Magyar Űripari Klaszter, Űrstratégia kdolgozása, Űrműhely szervezésében való közreműködés



Tudományos tevékenység, K+F



  1. HUNAGI  tisztségvislelő továbbra is  GSDI összekötőként szerepelt a Földmegfigyelési Bizottság Információs Rendszerek és Szolgáltatások ülésén (CEOS WGISS, http://wgiss.ceos.org) , melynek legutóbb a Japán Űrügynökség (JAXA) adott otthont. Részvétel előadás tartással
  2. A  Nemzetközi Digitális Föld szimpózium plenáris ülésén előadás tartás Perthben számos nemzetközileg is kimagasló magyar eredmény bemutatásával
  3. A HUNAGI részvétellel elkészült Digitális Föld Vízió 2020 dokumentum témakörében három szakcikk kerül publikálásra. Ebből kettő már megjelent az

IJDE szaklapban (mindkettő első szerzője a DG JRC egy-egy szakembere), míg a harmadik miost van közlés alatt az Amerikai Tudományos Akadémia Közleményeiben (Ennek első szerzői egy-egy amerikai és kínai akadémikus)



   

Kulturával kapcsolatos előremozdító tevékenység



Bár kulturális tevékenységet HUNAGI 2011-ben sem folytatott, ugyanakkor kultúrális jellegű akcióként megemlítendő a HUNAGI Napló folyamatos figyelemfelhívása a köztéri szobrok és műtárgyak kataszterének közösségi térinformatikai eszközökkel való támogatására és kapcsolat áll fenn a rendszer (www.szoborlap.hu ) üzemeltetőivel is.



A tárgyévben a 2011. évi tevékenységekről a HUNAGI Napló és kísérő blogjai több mint 500 hírben számoltak be

A Magyar Térinformatikai Társaság 2011. évi szakmai beszámolóját a tagok már 2012. február óta elérhették.

                                                                                               


HUNAGI Közhasznúsági jelentés 2011   1.sz. melléklete



A Magyar Térinformatikai Társaság 2011. évi szakmai beszámolója

(Készült a 2011. évi tervhez igazodva, a HUNAGI 2012. február 8-i Elnökségi ülésére)



·       Küldetésének teljesítése

o   Külföldi eredmények, trendek megismertetése

§  (Egyedül a HUNAGI Naplóban 336 szakmai hír jelent az év során, további 131 hír hazai és küföldi eseményekről, 29 Hírlevél és további legalább 100 tematikus blogbejegyzés szabványokról, termékekrúl, publikációkról, SDIC tevékenységről stb)

o   Hazai eredmények láttatása nemzetközi fórumokon

§  (Digitális Föld szimpóziumon, EUROGI Tagok Napján, EU FP7 LAPSI Műhelyen – és a soron következő GSDI konferencián, a külföldi részvételű 2. HUNAGI konferencián stb.)

o   Nemzetközi kapcsolaterősítés előmozdítása tagjaink és külföldi szereplők között  

§  (CME – EUROGI, CME-GSDI, CEOS WGISS felé: ELTE, BME, BCE, GeoAdat, FÖMI, OMSZ, MTA TAKI - ISDE)

o   Fókuszban:

§  téradatok elérhetősége, felhasználhatósága az EU irányelveknek megfelelően, téradat- ill. kiberinfrastruktúra fejlesztés

Stratégiai eszközök és célok:

·       Interdiszciplináris megközelítés,

o   Továbbra is négypilléres esernyő szervezet (akadémiai, kormányzati, vállalkozói, nem-kormányzati)

o   Élő partneri együttműködés más szakterületi közösségekkel: MAGISZ,  ITS-Hungary, MLBKT, HUNSPACE, GS1, Magyar Szabványügyi Testület 828 Térinformatikai Munkacsoport, MÜI-MÜT

·       tematikus rendezvények  

o   (Digitális térségi tervezés és a digitális térbeli adatok. HUNAGI konferencia rangjára emelve)

·       szakértői támogatás nyújtása.

o   Véleményezések, hozzájárulások:  NFM/MÜI-MÜT Nemzeti Űrstratégia, KüM: Nemzeti Civil Szervezetek találkozója, Önkéntesség éve, VM:Vidékfejlesztési stratégia, Logisztikai közösség küldetése,  Állami Számvevőszék megbízásának teljesítése,

·       valós "társasági" élet és

o   Nyíltforrású tartalomkezelővel kialakított HUNAGI honlap elkészíttetése (feltöltése megkezdődött)

o   A HUNAGI blogok látogatottsága meghaladja az osztrák tagszervezet honlaplátogatóinak számát

o   Évek óta Facebook, Twitter, LinkedIn kapcsolatok

o   Értékes képi adatbázis, 1999 óta digitális alapon

·       üzleti lehetőségek nyújtása

o   Díjmentes részvétel biztosítása a  2.HUNAGI Konferencián

o   Kedvezméyes kiállítási lehetőség tagjaink számára

o   Részvételi díj mentes részvétel biztosítása a CEOS WGISS Magyar szekciójában



Aktív közreműködés nemzetközi szervezetek munkájában

Európai Térinformatikai Ernyőszervezet (EUROGI)

o  Részvétel a tavaszi és őszi Tagok Napján és az Éves Közgyűlésen, 

o EUROGI pályázaton Plan4all műhely rendezési joga elnyerése és maradéktalan lebonyolítása 200 résztvevővel, angol nyelvő részletes beszámolóval

Nemzetközi Téradat-infrastruktúra szervezet (GSDI)

o GSDI szervezet képviselete a CEOS WGISS 31. és 32.ülésein  Ez utóbbi résztvevőit (a vezető űrügynökségek földmegfigyelési informatikusait) másodízben láthatta vendégül Budapesten egyhetes ülésükön egy Magyar szekció beillesztése mellett.

o GSDI szervezet képviselete a GEO VIII. Plenáris ülésén (beszámoló hamarosan elkészül) Magyarorzág nem volt közvetlenül képviselve, egyedüliként térségünkből!

Digitális Föld Nemzetközi szervezet (ISDE)

o Részvétel a Digtális Föld Al Gore féle koncepciója újrafogalmazásában az ISDE ad-hoc bizottságában amerikai, kínai akadémikusok, a JRC INSPIRE és GMES főszakértői körében.

o A magyar EU elnökség jelentős informatikai, K!F rendezvényeinek visszacsatolása az ISDE felé

o Részvétel és előadástartás az ISDE 7. szimpóziumán

HUNAGI az Európai Bizottság bejegyzett, a hazai téradat érdekeltségű közösségeket összefogó konzulens szervezete (SDIC)

o Szükség és lehetőség szerint támogatta a Nemzeti INSPIRE kapcsolati személy munkáját disszeminációs tevékenységgel (HUNAGI blogon, körlevélben)

o  



Kormányzati partneri szerepvállalás elismerése

-    Külügyminisztérium részéről a HUNAGI konferencia megkapta a Magyar EU Elnökség hivatalos szakmai rendezvénye elismerést  és az elnökségi logo használatának engedélyét.

-    Emellett a HUNAGI Konferencián négy minisztérium képviselői tartottak előadásokat



Partneri kapcsolatok

o MLBKT (logisztika) hozzászólás a stratégiai küldetésükhöz, HUNSPACE (űripar) űrstratégiai álláspontok egyeztetése, MAGISZ (agrárinformatika) és folyóirata az JoAI, ITS  Hungary (intelligens közlekedési rendszerek), részvétel szakmai napjukon és első egyeztetés a 3. HUNAGI Konferencián való partneri együttműködést illetően



Részvétel EU projektekben

-    eSDI-NETplus folytatás: EUROGI meghírdetésére HUNAGI felhívásra az  MTA TAKI önértékeléssel egybekötve  bejelentkezett  az Európai Téradat-infrastruktúra Szolgáltatsok Adatbázisába

-    LAPSI projekt részvétel. Az EU 7. Kutatási Keretprogramban ez egy 30 hónapos projekt. Tárgya a közérdekű adatok elérhetőségének és újrahasznosításának jogi szempontjai. A létrehozott HUNAGI projektcsapat tagjai a NFM, FÖMI, VM FF, Dr. Kovács A Tamás Ügyvédi Iroda szakemberei.

-    IOOS projektterv HUNAGI meghívást kapott a CME tagszervezetétől egy IOOS nemzetközi régiós projektben való részvételre, stratégiai partnerként. Tárgya a nyíltforrású szoftverk, nyílt adatok és a téradat-infrastruktúra.



Média kapcsolat  (Tagjaink és partnereink térinformatikai eredményeinekk megismertetésére)

             Szaklap szerkesztőbizottsági szintű közreműködés:

-        Geodézia és Kartográfia, Budapest

-        Int.J. of Spatial Data Infrastructure Research, Ispra

-        Int.J. of Digital Earth, Peking

-        J. of Agricultural Informatics, Budapest/Debrecen

             Tanácsadói szintű jelenlét:

-        GIM International (amerikai-holland)

-        Geocarto International meghívása magyar szám kiadására (a közreműködők kiválasztva és elfogadtatva)



Pályázatok

-        VM pályázat, határidőre beadva, de nem nyert, nem is kaptunk értesítést

Budapest, 2012. május 4.

Összeállította: a HUNAGI főtitkára"

Nincsenek megjegyzések: